tiistai 21. kesäkuuta 2011

Niin siinä sitten kävi, että Rouva kana Matami alkoi hautomaan sittenkin. Eilen vaihdoin sille alle varsinaiset haudontaan tarkoitetut munat, jotta tipuset ovat suurinpiirtein samanpäiväisiä kuoriutuessaan. Sillä on nyt alla 5 munaa ja toiset 5 munaa laitoin hautomakoneeseen, jotka laitan hiukan ennen kuoriutumista kanan alle entisten lisäksi. Hautomakoneella varmistan, että mahdollisimman monta munaa pysyy lämpimänä, sillä emon alla aina joku muna ajautuu reunamille viileämpään ja saattaa abortoitua siksi. Jos kaikki munat ovat hedelmöittyneitä ja kuoriutuvat tulee aikas iso tipue. 10 tipua, mutta se on aika epätodennäköistä, aina joku ei jostain syystä lähde kehittymään, tai menee kesken, tai ei kuoriudu. Olen kyllä kuullut näin isoista tipueista, jotka ovat emon altakin kuoriutuneet ilman hautomakoneen apua.
Matamin valitsema hautoma-ajankohta vain on hiukan hankala nyt, sillä mulla on yhä etupihalla karanteenissa nuo uudet tulokkaat, jotka voi laittaa tuonne kanalaan vasta puolentoista viikon päästä. Pelkään, että Matami saattaa hiukan hermostua uusista tulokkaista ja toivon todella, ettei tästä tule ongelmia sen haudonnalle.
Huomenna läpivalaisen munat ensimmäisen kerran. Saa nähdä huomaanko jo kehittymisen merkit?
Tipuset todennäköisesti kuoriutuvat kuitenkin silloin, kun olemme reissussa, sillä en uskaltanut vitkastella munien alle jätön kanssa, kun kanat eivät ole asuneet kukon kanssa muutamaan viikkoon vaan tavanneet sitä vain satunnaisesti pihalla. Mitä myöhäisempiä munia alle jätän sitä suurempi on hedelmöittymättömien munien riski.
Osan munista haudontaan otin vain jääkaappiin kerätyistä ja niitä ei ole säilytetty asianmukaisesti haudontaa varten, joten en ole varma lähteekö niistäkään kaikki kehittymään? Mutta, jos kaupan luomumunista jotkut on hautoneet koneella tipuja, niin mulla on aika isot mahdollisuudet. :D

1 kommentti:

  1. Oi että, nyt alkoi jännittämään miten käy! Toivottavasti mahdollisimman moni kehittyisi tipuksi asti... Jännää...

    VastaaPoista