lauantai 16. heinäkuuta 2011

Voi pyhä sylvi noitten kanojen kanssa!

Nyt on sitten Tipitiikin saanut vimman hautoa ja se tunkee väkisin PikkuPian pesään hautomaan kilpaa sen kanssa Pian hautomia munia. Siellä ne lähes päälletysten kökkivät vaikka kuinka poista Tipin sieltä. Tämä on eka kerta tältä kanalta, kun se yllyttyy hautomaan, onhan se viimekesän tipunen.
Mietin kovasti uskaltaisinko jakaa nuo kuusi munaa niille molemmille niin, että molemmilla olisi kolme munaa? Tai Tipille 4, sillä se on fiksumpi ja arvoasteikossa korkeammalla kuin Pia ja luulen sen olevan parempi emokana. Silloin niiden poikaset kuoriutuisivat yhtä aikaa. Pelkään, että se taas aiheuttaisi taistelua tipusista kanaemojen välillä, jolloin siinä rähinässä saattaa tipuillekin käydä huonosti. Kanat, kun yrittävät monesti oikein hautoma vimmaisina varastaa toisiltaan tipuja hoidettavaksi. Eristää niitä taas ei kokonaan voi muusta parvesta, sillä parveen takaisin pääseminen eristyksen jälkeen saattaa olla hankalaa. Yksi vaihtoehto on antaa sitten, kun nämä tiput ovat kuoriutuneet Tipitiille omat munat haudottavaksi, mutta en halua enempää tipuja tälle kesälle. Nuo kanaset kun eivät millään tajua, kun yritän niille selittää, ettei nyt pidä enää lisääntyä, kun muuten tulee talvikanalassa ahdasta! Mietin saisinko jaettua ulkotarhan tilan kolmeen osaan matalilla aidoilla niin, että kanat voivat vapaasti liikkua joka puolelle, mutta tiput pysyisivät vain omilla alueillaan? Silloin voisin laittaa Pian hautomaan aitaukseen ulkotarhan toiselle puolelle ja Tipin toiselle puolelle, silloin tiput eivät pääse sekoittumaan ja emot pysyvät omien tipujensa luona, mutta kuitenkin muut kanat pääsisivät niiden alueelle, jolloin ei parvihierarkia juuri rikkoutuisi. Tipujen kasvaessa suuremmiksi voisi rajat ehkä poistaa.
Voi elämä näitten höperöiden kanojen kanssa! Eikö niille olisi jotain hormonitabua, joka hillitsisi hautomahimon? ;) Millä kummalla sen saisi loppumaan, muulla kuin hautomalla?
Hulluinta on, että ensin luulin, ettei niistä enää kukaan muu aio hautoa kesän aikana kuin Muori ja hommasin kaksi kanaa muualta lisää, ja nyt sitten lähes kaikilla olisi hautomavimma. Sillä Viirukin katseli ja etsi eilen pesäpaikkaa sen oloisena että nyt hautomaan! ja Kaarle oikein kävi sille esittelemässä eri vaihtoehtoja! Aargh! Onneksi se ainakin toistaiseksi lopetti aikeensa!
Onhan tiput ihania ja joka kesä niitä pitää muutama saada, mutta..!
On muuten sitten kaksi kukkopoikaa myytävänä. Pojat jo hiukan nahistelee keskenään, joten, jos koteja ei löydy ajoissa jää kukkopoikien elämä lyhyeksi. Mutta onpahan ollut ainakin täyttä kananpojan elämää! Vielä ei onneksi ole sen aika - nahistelu on vielä harmitonta ja Kaarle antaa niiden olla rauhassa. On tosi harmi, että keskimäärin 40% tipuista on kukkoja. :/ Kovasti olen yrittänyt tutkia ja arvuutella Mataminkin viikon vanhoja tipuja ja todennäköisesti niistä kaksi on myös kukkoja.Tämä on tätä kanankasvatuksen varjopuolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti