keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Kana-kuulumisia.

Viimeksi kuoriutuneista tipusista jäi minulle kotiin kasvamaan yksi Kultamuna tipunen Kultsu ja kaveriksi sille kaksi kääpiö-kochinia.
Pitkään mietin, että jätänkö tuota Kultsua itselleni vai annanko ystävälleni sekaparveen, mutta kotiin se nyt jäi, koska olen kovin utelias näkemään millainen yksilö siitä kehittyy. Se saattaa jatkossa olla tarjolla jollekin lemmikiksi, mikäli vaikuttaa siltä, jos se on kana, että sen munat sekoontuu kääpiökanojeni munien kanssa, vaikka sen kyllä pitäisi tehdä reilusti suurempia munia kuin kochineiden. Ja kukoksihan se ei voi kochini parveeni jäädä.
Se on aivan erilainen luoteeltaan kuin kochinit. Mahdottoman tempperamenttinen ja vauhdikas - oikea maantiekiitäjä. Se pomppii ja keikkuu vallan mahdottomasti ja käydessään nukkumaan heittäytyy levyksi kyljelleen ja suoristaa kaulansa pitkäksi. :) Se on niin hassu otus! Kochinit nukkuvat sievästi lämmittimen alla pienellä mykkyrällä ja tämä taas tykkää monesti nukkua lämmittimen päällä sen sijaan, että se menisi sen alle ja jaksaa kyllä piipittää aina, kun on hereillä.
Kun tarjoilen niille leipää kädestä, niin Kultsu suorastaan repii leivästä riekaleita - on aivan mahdottoman ahne - vaikka tiput eivät varmasti nälkää näe.

Kuvia en ole nyt ottanut, mutta yritän huomenna kuvata niitä.

Hautomakoneessa on nyt 24 munaa, jotka eilen läpivalaisin. 21 niistä on laitettu sinne 14.4, joista 10 on ystäväni Ilmajokisten maatiaskanojen munia ja 11 kääpiö-kochinin munia. 16.4 lisäsin joukkoon vielä 3 ilmajokisen munaa. Läpivalaistessa näyttäisi kymmenestä ilmajokisesta 9 kehittyvän ja yhdestätoista kochinista 10 kehittyvän. Kolmesta maanantaina laitetusta munasta ei vielä osaa sanoa mitään. Aikamoinen parvi tipuja on siis taas tulossa ja näistä on suuri osa varattu - kaikki ilmajokiset ja muutama kochini. Muutaman näistä munista aion antaa kanoilleni haudottaviksi nyt, kun kanala pysyy jo melkoisen lämpimänä. Matami ja vanha Muori hautovat "toisiaan" siellä aivan vimmaisina. Kökkiivät siis samassa pesässä osittain päälletysten ja hautovat tyhjää ja ovat lopettaneet munimisenkin lähes kokonaan. Rajasinkin niille jo verkolla haudontapesät, jotka on helppo sulkea sitten, kun annan niille munat. Saatanpa viedä niille munat jo huomenna. :) Mun emokanat. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti