torstai 24. toukokuuta 2012

Rakennetaan lampolaa. :)

Meidän talon takana on sellainen joutava kuusinen jonkin verran kivikkoinen rinne, jolla ei ole juuri mitään käyttöä. Mietin miten sitä aluetta voisi käyttää ja tasata ja totesin, että tällä hetkellä ainakin ainoa eläin mitä sinne voisi sijoittaa on vuohi tai lammas ellen sitten saisi korkeasaaresta vuorikauriita.. ;)
Vuohet on kivoja, mutta ne on tosi aitureita ja tulevat melkein minkälaisten aitojen yli tai läpi tahansa halutessaan ja koska alue on varsin haasteellinen aidata päädyin lampaisiin.
Ne saavat ruveta tallaamaan, tasoittamaan ja lannoittamaan aluetta olemisellaan. Ehkä sinne voi joskus hamassa tulevaisuudessa ottaa vaikka miniaasin?
Rakenteilla on pienehkö vajaan 8 neliön rakennus seinään upotetulla ruokintapöydällä. Nyt on pystyssä vasta runko ja katto pelteineen. Sisäseiniä levytetään parhaillaan, sillä rakennuksella on kiire valmistua käyttökuntoon. Seinien kevyt eristys ja ulkovuoraus tehdään myöhemmin ajan kanssa.
Sain edullisesti filmivanerin n. 1m x1m paloja ja suurempia venerilevyjä, joilla rakennusta levytetään. Hiukanhan siitä tulee sellainen palapeli, mutta en rupea maksamaan filmivenerista lähes 60euroa neliö.
Katto on vielä levyttämättä, koska saan eräältä purkutyömaalta vanhaa villaa, jota on tarkoitus käyttää katon eristykseen ja villaa ei ole vielä purettu.



Talonpuoleinen aita tehdään laudasta ja sivuille ja takarajalle tulee sähköpaimen.
Tässä päätin, että penniäkään ei laiteta aitaan rahaa, vaan se on rakennettu mieheni työmaalta saaduista risulavoista. Hiukan olen hikeä vuodattanut ja eräänkin lavan purkanut lautoja irroitettaessa. Vielä pitäisi aitaa tehdä noin 20 metriä, mutta sillä ei ole enää akuutti kiire vaan koirien vanha aita ajaa siellä asian toistaiseksi. Tässä kohden vanha aita oli sen verran heikko, että ei olisi kestänyt lampaiden "nojailua" vaikka koirat pitikin pihan puolella.

  Tänään kävin myös ostamassa K-maataloudesta akkukäyttöisen sähköpaimenen, jolla on tarkoitus aidata pellolle laidun päiväkäyttöön. Lampaat siis asuvat illat, yöt ja talvet tässä metsätarhassa ja laiduntavat kesällä päivisin pellolla. Opetan ne kulkemaan sinne ees taas riimussa - mitähän siitä mahtaa tulla?
Mukaan jäi kaupasta kaikkea muutakin, turveharkkoja, aitaustarvikkeita, rehua, heinäverkko, mineraalikivi telineineen, juoma-astia, auton akku purkaamolta.

Uuhi karitsat alkuun kaksi kappaletta haemme kesäkuun alkupuolella. Ne ovat vielä hyvin pieniä, juuri vieroitettuja eivätkä ole vielä olleet edes ulkona. Ne saavat totutella alkuun asumaan tulevassa karsinassaan, jonka jälkeen saavat tutustua metsätarhaan ja lopuksi laitumeen. Saattaapi olla, että myöhemmin astutan toisen tai molemmat ja jätän vielä yhden syntyneen karitsan meille kolmanneksi, niin sitten on lauma koossa eikä vain pari, mutta sen aika näyttää. Mutta hyvin nuo tuntuvat monessa paikassa pareittainkin pärjäävän.
Sellaista touhua tällä suunnalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti